MISTÄ KAIKKI ALKAA
Rakentaminen alkaa tarpeen tiedostamisesta, millaisen rakennuksen haluaa ja mitä toimintoja siihen tulee liittyä. Kun alustava pohjaratkaisu on tiedossa, on aika ottaa yhteyttä suunnittelijaan. Suunnitteluun ja rakennusluvan hakemiseen kannattaa varata aikaa.
Rakennussuunnittelussa laaditaan viranomaisen vaatimat pääpiirustukset joiden perusteella haetaan rakennuslupa.
Suunnittelija allekirjoittaa pääpiirustukset. Allekirjoitus tehdään sähköisessä asiointipalvelussa sähköisellä allekirjoituksella (Lupapiste).
HYVÄ TIETÄÄ
Rakennuksen tulee tuottaa käyttäjilleen terveelliset, turvalliset, toimivat, hyvät ja tuottavat olosuhteet energiatehokkaasti. Rakennus on rakenteiden, taloteknisten järjestelmien, laitteiden ja tilojen käyttäjien muodostama kokonaisuus.
Maankäyttöä, rakentamista ja kaavoitusta ohjaava keskeinen laki on maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) ja sen säädöksiä tarkentava maankäyttö- ja rakennusasetus (MRA).
Maankäyttö- ja rakennuslaki
Maankäyttö- ja rakennusasetus
Rakennetun ympäristön ja maiseman suojelua koskevat myös esimerkiksi rakennussuojelulaki ja luonnonsuojelulaki sekä eräät muilla hallinnonaloilla valmistellut säädökset (muun muassa kirkkolaki).
Rakentamistapaohjeilla täydennetään alueen asemakaavaa ja siinä olevia merkintöjä ja määräyksiä. Rakentamistapaohjeet sitovat tontin haltijaa ja rakentajaa.
Rakentamista ohjaavat säädökset uudistuivat 1.1.2018 alkaen. Ympäristöministeriön ohjeet ovat tietopankki, johon kootaan myös YM:n rakentamista koskevia suosituksia.
Vuoden 2021 alusta astui voimaan ympäristöministeriön asetus 927/2020, jossa esitetään muutokset rakennusten paloturvallisuuteen.
Uusi rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025. Osa lain kohdista astuu voimaan vasta vuoden 2026 aikana. Rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus korvautuu rakentamisluvalla.
Lupapiste.fi
Lupapisteestä löydät vaatimukset lupahakemuksen edellytyksenä olevista tiedoista ja dokumenteista eri välilehdiltä ja voit olla yhteydessä viranomaiseen hakemuksen keskusteluikkunan kautta.
Pinta-ala laskentaan vaikuttava ohjeistus
Ympäristöministeriön kerrosalan laskentaopas, julkaistu v. 2000
SFS 5139:2011 Rakennuksen pinta-alat
RT12-11055, asiasisällöltään yhtäpitävä SFS 5139 kanssa
Asemakaava-alueilla on tarkistettava kaavan hyväksyntä pvm. Ennen 1.1.2000 hyväksytyllä noudatetaan rakennuslainmukaisia laskentaperiaatteita (varmista rakennustoimistosta).
YLEISTÄ TIETOA PROSESSISTA
Tarkista aina kaupunki- ja kuntakohtaiset ohjeet rakennusvalvonnasta.
saarijarvi.fi/asuminen-ja-ymparisto/rakentaminen/rakennusvalvonta/rakennusjarjestys-ja-taksat/
1. TONTTI TAI RAKENNUSPAIKKA
Tontti tai rakennuspaikka on mahdollista hankkia ostamalla tai vuokraamalla.
2. POIKKEAMISLUPA
Poikkeamislupahakemus jätetään kuntaan. Hakemukseen kuuluvat hakemus, asemapiirros hankkeesta, kartta, ote mahdollisesta kaavasta ja selvitys tilan omistuksesta sekä mahdolliset valtakirjat.
Hakemuksesta kuullaan aina naapureita. Joissakin tapauksissa voidaan edellyttää tarkempiakin suunnitelmia, esim. julkisivuja.
Poikkeamisluvan jälkeen tarvitaan vielä rakennuslupa ennen rakentamisen aloittamista.
3. TONTTIKARTTA
Rakentajan on jo suunnittelun alkuvaiheessa otettava huomioon tontin tarjoamat mahdollisuudet / asettamat rajoitukset sekä asemakaavan ja kunnan rakennusjärjestyksen määräykset. Virallinen tonttikartta liitteineen sisältää tiedot tontista, asemakaavamääräyksistä, mahdollisista muista rakentamisen rajoituksista, tontin korkeussuhteista sekä katu- ja putkistotiedot rakennettavan tontin kohdalta.
Saarijärven kaupunki: tonttikartta
4. SUUNNITTELIJAT JA TYÖNJOHTAJAT
Rakennuksen suunnittelua varten tarvitaan seuraavat nimetyt henkilöt:
· Pääsuunnittelija
· Rakennussuunnittelija
Erityissuunnittelijat
· Rakennesuunnittelija
· LVI-suunnittelija
· Sähkösuunnittelija
Rakennuslupahakemuksessa pitää olla selvitys rakennuskohteen suunnittelijoista. Selvitys annetaan Lupapiste.fi ohjelmassa.
Pienehkön tai teknisiltä ominaisuuksiltaan tavanomaisen rakennuksen suunnittelijan pätevyydeksi riittää rakennusmestarin koulutus ja riittävä kokemus rakennussuunnittelusta. Pääsuunnittelijan on oltava vähintään arkkitehti tai vastaavan talonrakennusalan tutkinnon suorittanut suunnittelukokemusta omaava henkilö. Erityissuunnittelijoilla, kuten rakenne-, LVI – ja sähkösuunnittelijalla tulee olla suunnittelutehtävän laadun ja vaativuuden edellyttämä riittävä koulutus sekä kokemusta kyseisen alan tehtävistä.
5. LUONNOKSET
Luonnoskuvia tarvitaan erityisesti poikkeamislupien yhteydessä. Luonnosten avulla voi neuvotella rakennusvalvonnan kanssa suunnitelmista ennen lopullisten pääpiirustusten laatimista rakennuslupaa varten.
6. PÄÄPIIRUSTUKSET, RAKENNE-, LVI- JA SÄHKÖSUUNNITELMAT
Pääpiirustusten laadinnassa on noudatettava rakennuspiirustuksista annettuja määräyksiä ja ohjeita (Suomen Rakentamismääräyskokoelman, osa A2, mukaan).
Pääpiirustuksiin kuuluvat:
· asemapiirros
· pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirrokset sekä hormipiirros.
Asemapiirros on tehtävä pääsääntöisesti mittakaavaan 1:500. Asemapiirustuksessa esitetään tontti ja tontin ulkopuoliset alueet rakennuksineen ja rakennusaloineen vähintään viiden metrin etäisyydelle tontin rajoista tai vähintään kahdeksan metrin etäisyydelle naapurin rakennuksista/rakennelmista. Piirustuksesta on ilmettävä myös rakennuksen suunniteltu todellinen korkeusasema. Asemapiirustuksessa on lisäksi esitettävä rakennusoikeuden käytön osoittava pinta-alalaskelma.
Pohja- ja leikkauspiirrokset laaditaan mittakaavaan 1:50 tai 1:100. Pohjapiirrokset laaditaan rakennuksen kerroksista, kellarikerroksesta, ullakosta ja tarvittaessa vesikatosta. Leikkauspiirrokset laaditaan kaikista rakennuksen rakenteiden ja ominaisuuksien osoittamiseksi tarpeellisista kohdista. Lisäksi on laadittava yksi leikkauspiirustus rakennuksen aukollisesta seinästä perustusten alapinnasta vesikaton yläpintaan mittakaavassa 1:20.
Julkisivupiirrokset laaditaan rakennuksen kaikista sivuista vesikatolla näkyvine osineen. Julkisivupiirustuksista ilmenee rakennuspaikan maanpinnan korkeusasemat ennen rakentamista ja sen jälkeen. Joissakin tapauksissa maanpinnat näytetään todellisine korkeusasemineen rakennuspaikan rajoille asti.
Erikoissuunnitelmat, kuten esim. rakenne-, LVI- ja sähkösuunnitelmat tarkistetaan yleisen kelvollisuuden ja sopivuuden osalta kyseiseen kohteeseen ja toisiinsa.
7. NAAPUREILLE TIEDOTTAMINEN
Maankäyttö- ja rakennuslain säännösten mukaan tulee rakennuslupahakemuksen vireille tulosta tiedottaa naapureita. Naapureita ovat, paitsi rajanaapurit, myös kadun, kapean puistokaistan tms. toisella puolella suoraan tai kulmittain vastapäätä sijaitsevien kiinteistöjen omistajat.
Rakentajan on sijoitettava rakennuspaikalle taulu, josta ilmenee rakentajan yhteystietojen lisäksi rakennushankkeen laatu.
8. RAKENNUSLUVAN HAKEMINEN
Lupapisteen kautta voit selvittää hankkeesi luvantarpeen sekä edistää lupa-asiointia jopa hankkeen päättymiseen saakka.
Lupapiste.fi: luvat
Pääpiirustukset liitetään hakemukseen .pdf -muodossa
- asema-, julkisivu-, pohja- ja leikkauspiirrokset (suunnittelija allekirjoittaa)
- rajanaapurit sekä tien tai kapean vesistön takana olevat kiinteistöjen omistajat tai haltijat
- haja-asutusalueella, jossa ei ole mahdollisuutta liittyä kunnalliseen järjestelmään.
Energiaselvitys
Selvitykseen tehdään päivitys ennen rakennuksen lopputarkastusta. Tilaajan on toimitettava ennen aloitusta erikseen määritetyt lähtötiedot.
Rakennustyötä tontilla ei saa aloittaa ennen kuin rakennuslupapäätös on lainvoimainen. Rakennusvalvonta voi sopia joidenkin töiden aloittamisesta ennen luvan lainvoimaiseksi tulemista.
Saarijärven kaupunki: rakentamisen luvat
9. VARMISTETTAVA VIELÄ
Ajoneuvoliittymä
Kiinteistön omistaja / haltija saa kaava-alueella olevalle tontilleen liittymän sopimalla asiasta tien ylläpitäjän kanssa. Jos kyseessä on kunnan ylläpitämä tieverkosto asiasta sovitaan kunnan teknisen osaston kanssa.
Jos liittymä tarvitaan tiehallinnon ylläpitämälle yleiselle tielle asiasta sovitaan tiepiirin kanssa. Ennen kiinteistön tai määräalan kaupan päättämistä, on liittymäluvan saanti syytä varmistaa ELY-keskukselta saatavalla lausunnolla.
Yksityistiehen liittyminen on selvitettävä ko. tiekunnan kanssa. ELY-keskuksen verkkosivuilla on julkaistu uusi liittymäapuri (auttaa liittymälupiin liittyvissä asioissa ja nopeuttaa luvan etenemistä).
ELY-keskus: liittymät
Sähkönjakeluverkko
Sähkön saanti tontille kannattaa varmistaa hyvissä ajoin. Haja-asutusalueella jo tontin hankintavaiheessa.
Saarijärvi: Elenia
10. RAKENNESUUNNITELMAT
Ennen rakentamisen aloittamista on toimitettava rakennustarkastajan vaatimat suunnitelmat (Lupapiste.fi).
Rakennepiirustussarja sisältää yleensä seuraavat tiedot:
- perustuspiirustukset joista ilmenee pohjataso, leikkaukset, osapiirustukset, merkinnät maan kantavuudesta, routasuojauksesta ja salaojista
- kantavaa runkoa koskevat piirustukset
- tasopiirustukset, leikkaukset ja osapiirustukset seinistä, seinätolpitus, pilarit, ikkuna- ja ovipalkit, laatat, vasat ja portaat
- vesikattopiirustukset
- lujuuslaskelma